Pengertian Debit Dan Kredit

Debit Dan Kredit Nota Ringkas Debit & Kredit (Click Here) https://youtu.be/zjydssd-OR8 Debit & Kredit merujuk kepada keduduk...

Friday, January 25, 2019

Pentingnya Mengasingkan antara belian barangan stok dan juga belian barangan bukan stok.


Pentingnya Mengasingkan antara belian barangan stok dan juga belian barangan bukan stok.

Assalamualaikum & bertemu lagi kita dalam ruangan blog.

Kali ini saya ingin menjelaskan pentingnya mengasingkan stok perniagaan dan juga barangan lain.

Pergi ke kedai mahupun hypermarket, kita selalu membuat pembelian. Kadangkala untuk menjimatkan masa kita membeli dari satu kedai atau tempat sahaja.

Contohnya bagi Peniaga Restoran, pekerja restoran tersebut membeli bahan mentah untuk kegunaan masakan di restoran dan pada masa yang sama membeli alat-alat tulis, ubat-ubat dan lain-lain barangan bukan untuk kegunaan masakan.

Oleh yang demikian, didalam satu resit akan terdapat campuran barangan. Apabila akauntan membuat rekod didalam sistem, perlulah dia memisahkan atau mengasingkan bil-bil tersebut.

Sesetengah sistem perakaunan yang mempunya modul stok, tidak boleh direkod bersama barangan yang tidak berstok. Contoh ayam dan sayuran yang dibeli mempunyai unit kuantiti dan harga seunit dan juga ada didalam senaraian stok.

Tetapi Alat tulis dan ubat-ubatan tidak perlu direkod didalam stok kerana bukan dikira sebagai COGS atau kos barangan jualan.

Jika belian ayam dan sayuran tidak direkod didalam modul stok, ini akan menyebabkan kiraan stok menjadi silap dan akhirnya kiraan COGS akan menjadi tidak tepat.

Bagi mereka yang mempunyai pengalaman menggunakan modul stok, mereka akan dapat fahami mengapa pentingnya ia diasingkan.

Namun begitu, jika sesebuah syarikat tidak mempunyai modul stok, dan hanya merekod stok bedasarkan jumlah nilai stok yang dibeli, maka mereka tidak mempunya masalah jika tidak mengasingkan stok mereka. Namun begitu, kelemahan bagi yang tidak mempunya modul stok adalah kiraan COGS yang mungkin tidak tepat.


Harap anda dapat mencuba dan berkongsi pendapat anda.

Sekian, sahaja

Terima Kasih

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.